Balaton

Gyerekkorom nyarai mindig a Balaton mellett teltek. Nagyszüleim majdnem 50 évvel ezelőtt építettek egy kis nyaralót, ahová már anyukám is lejárt velük nyaranta. Mióta testvéreimmel megszülettünk, együtt jár a család. Sok szép emlék köt oda minket.

Ahogy melegszik az idő, irány a Balaton! Vize hamar felmelegszik, főleg a Déli parton, ahol sekély a part. Szeretek úszni, vagy ugrálni a hullámokban. Lehet rajta hajókázni, vagy körbe sétálni, felfedezni a környéket.  Mikor kicsi voltam, anyukámékkal 4 nap alatt körbebicikliztük. Útközben, esténként kempingekben szálltunk meg.

A Balatont sokan a Magyar Tengernek is nevezik, hiszen ez Magyarország, de Közép-Európa legnagyobb tava is. Élővilága rendkívül változatos, a táj körülötte pedig gyönyörű. Az Északi parton sok szép, vulkanikus hegy is található. Jellemző itt a borászat, a napsütötte lejtőkön finom szőlő terem.

Különösen szép a Kis-Balaton környéke. A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. A terület a Zala folyó torkolatvidéke, amely mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék.

Itt tavaly csónakokkal, evezve mentünk végig. Megnéztük Fekete István emlékhelyét is, aki mielőtt megírta a Tüskevár című regényét, itt táborozott, itt figyelte a természetet. A terület mocsaras, a kis békák a lábuk alatt ugrándoztak. Mezítláb szaladgáltunk és élveztük a szabadságot.

Már alig várom a júniust, amikor újra mehetek.


Tömösváry Zsófia, 5.D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s